- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mihin kuntotestausta tarvitaan ja miten eri mittareita käytetään?
Kuntotestit ja kehon mittaukset ovat PT-valmennuksen apuvälineitä, jotka antavat tärkeää tietoa lähtötilanteestasi ja kehittymisestäsi sekä sinulle itsellesi että minulle valmentajanasi. Ne auttavat määrittämään valmennuksen painopisteitä sekä näyttävät, miten ravinto- ja/tai treeniohjelman vaikutukset näkyvät kehossasi.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mittarit tavoitteidesi mukaan
Valmennuksessa käytettävät testit ja mittarit valitaan aina tavoitteidesi mukaan. Jos tähtäimessäsi on esimerkiksi painonpudotus tai lihasmassan kasvattaminen, edistymistä voidaan seurata muun muassa kehonkoostumusmittauksen ja ympärysmittojen (olkavarsi, vyötärö, lantio, reisi) avulla. Lihasvoiman kehittymistä puolestaan mitataan muun muassa lihaskuntotesteillä.
Toisinaan mittaukset voivat jännittää etukäteen – muista silloin, että niiden tarkoitus on vain ja ainoastaan tukea ja kannustaa sinua kohti omia tavoitteitasi.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kuntotestit mittaavat voimaa ja kestävyyttä
Kunnon testaaminen onnistuu helposti esimerkiksi salilla kuntopyörällä, juoksumatolla tai soutulaitteella. Kuntotestit voidaan tehdä myös erikseen alaraajoille, keskivartalolle ja yläraajoille mittaamalla liikkeiden, kuten jalkakyykkyjen ja punnerrusten, määrä tietyssä ajassa. Kuntoa voidaan testata niin voimakestävyys perusteisesti tai liikkuvuusanalyysin avulla.
Tiedätkö maksimaalisen hapenottokykysi? Se on yksi tärkeimmistä kestävyysliikunnan ja suorituskyvyn mittareista, jota käyttävät niin ammattiurheilijat kuin kuntoilijat. Turussa esimerkiksi Paavo Nurmi -keskuksessa voi mittauttaa VO2 max -tasonsa eli maksimaalisen hapenottokykynsä.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kehonkoostumus-mittaus
Oikein tehty kehonkoostumusmittaus kertoo kehostasi paljon enemmän kuin painoindeksi. Esimerkiksi InBody-mittaus kertoo luotettavasti ja tarkasti muun muassa rasvaprosentin, rasva- ja lihasmassan määrän ja suhteen, terveydelle haitallisen viskeraalirasvan määrän sekä esimerkiksi perusaineenvaihdunnan kulutuksen. Mittaus on nopea, turvallinen ja kivuton – riittää, että seisot laitteen päällä ja pidät käsissäsi kahta käsiosaa.
Kun kehonkoostumus mitataan heti alussa sekä myöhemmässä vaiheessa valmennusta, voit seurata kehitystäsi – ja huomata myös ne muutokset, jotka eivät vielä näy ulospäin.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Monipuolinen kuntotestaus apunasi muutoksessa
Hyödynnän valmennuksissani monipuolisesti erilaisia testejä lihaskuntotesteistä hapenottokyky- ja kehonkoostumusmittauksiin, jotta saat riittävästi tietoa juuri sinulle ja tavoitteillesi tärkeistä mittareista.
Esimerkkejä testeistä ja mittareista:
- kuntotestit – alaraajoille, keskivartalolle ja yläraajoille
- erilaiset lihaskuntotestit
- kehonkoostumusmittaus (Tanita RD-545)
- kestävyyskuntotestit ja kestävyyskunnon kehittymisen seuraaminen (leposyke)
- VO2-kestävyyskuntotesti hengityskaasusta mitattuna (maksimaalinen hapenottokyky)
- verenpainemittaus (omalla verenpainemittarilla missä vain)
- lihastasapainotestit
- liikkuvuustestit